Start
Oferta noastra
Catalog de produse
Evaluare potential
Precizari
Contact
Harta site
e-mail me

Turbine Kaplan


 

Inventata in 1913 de Viktor Kaplan, acest tip de turbina axiala cu reactiune are un rotor imers, similar ca forma cu cel utilizat pentru propulsia navelor. Pe parcursul traversarii turbinei Kaplan apa antreneaza rotorul turbinei si generatorului electric, reducandu-si  in acelasi timp presiunea proprie. Unghiul sub care apa intra in rotor este impus prin aparatul director statoric. In functie de pozitia (fixa sau reglabila) a aparatului director si a palelor rotorice, turbinele Kaplan pot fi ne-regulate (fix+fix), simplu-regulate (fix+reglabil) sau dublu-regulate (reglabil+reglabil).

rotor axial, pale rotorice, turbina Kaplan

La turatie fixa, caracteristicile sursei de apa impun tipul de turbina Kaplan: ne-regulata (cadere/debit constante), simplu-regulata (cadere/debit usor variabile) sau dublu-regulata (cadere/debit variabile). Ca alternativa, actionarea cu turatie reglabila a turbinelor ne-regulate (constructie mecanica simpla si robusta) poate concura cu succes solutia dublu-regulata de turatie fixa.

rotor axial, aparat director, stator, turbina Kaplan

Turbinele Kaplan se preteaza in aplicatii microhidro cu caderi mici (2-25 m) si debite medii spre mari (100-5.000 l/sec.).

Depinzand de caracteristicile proiectului, va putem furniza diverse variante de turbine Kaplan (tip sifon, cu aspiratie deschisa, tip bulb, etc.).

rotor deschis, pale rotorice, turbina Kaplan

Evaluare potential hidro !              Catalog de produse !